加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: [原創]★也許全世界我也可以放棄 至少還有你值得我去珍惜。第21集黎左喇…。
載入中 ...
╭「牙詠。╯
初級會員
發夢狂"||||

會員編號 113030
精華 0
積分 1793
帖子 249
威望 0 點
I-See幣 12979 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-2-2
註冊天數 6679
來自 我來自水星>v<"b
狀態 離線
[原創]★也許全世界我也可以放棄 至少還有你值得我去珍惜。第21集黎左喇…。

[原創]``★也許全世界我也可以放棄 至少還有你值得我去珍惜﹍::;,,。

進入小說前的話…

這是某泉的初次小說…
有什麼不好要說一聲阿>x<謝

前言…

在五年前…
我還可以清楚地回想到…
五年之前…我…是一個不聽任何人的說話的一位女孩…
現在…我…可能變得比五年前聽話得多……
都是多得你……

人物介紹。
詠…這部故事的女主角,五年前....曾經為了一位男生.....而放棄朋友,家人,網友.....還有她的興趣。
  樣子比較可愛.....人見人愛,有一把長頭髮.....
  喜歡樂的......
  而且有其他人沒有的能力(?)

樂…這部故事的男主角,五年前......做了一個決定。
  樣子不錯....令看過他的女生都忘不了他....

兒…詠的知心好友。

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
╭「牙詠。╯
初級會員
發夢狂"||||

會員編號 113030
精華 0
積分 1793
帖子 249
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-2-2
註冊天數 6679
狀態 離線
第一話…回想?…。

晚上12時。我(詠)好累阿…"阿?!12時的了?!不行了…一定要去睡覺了…不是…明天又晚回學校的了…。

ZZzz………

五年前…。

很多花…很多草…
一個很美的花園……

突然一把聲音…。

詠:怎麼又是你…?我去到哪都看到你的…?
樂:我想看到你的嗎…?!我都不知道為什麼自己的腳會走到這兒…!
詠:我怎知道你…不要吵我…我還想這兒睡一睡…。
樂:阿…?你很累嗎…?一會兒還要回去上課的…!
詠:樂先生…怎麼你這樣『八掛』的…?我沒打算回去上課…!
樂:怎麼對你好點都不行…
詠:你管我…

『這時…詠在用她的特有能力(?)』

樂:嗯""不理你…一會兒好回去了…不是你媽又擔心你阿…。
詠:知道了…"
『心想…怎麼樂又會對我這樣好的"?但…我喜歡他…這是事實…。』

lunch時間過了…。

詠:阿…"怎麼這樣快過的……
 『回想到樂叫她回去上課…』
  要回去了……。

。…。…。…。…。…。…回到學校…。…。…。…。…。…。…。

樂:早就叫你回去…!看…你又晚回來了…!
詠:你管我…!我不用你去管…!(其實她的心情是很高興的…)
樂:不管就不管…!我才不會去管你阿…!

叮叮叮……『上課聲』

阿…要上科學堂了…[一位女生的聲音。]
詠:兒~我們快點上去吧…
兒:嗯....但你看.......你的[F屎]又來了...."
詠:不要理他們啦.........我叫他們不要煩我.....老是不聽!
兒:誰叫你可愛…?[笑]
詠:阿....你再不上去....別怪我....
『這時…樂有點不高興…』

#小樂樂…你是喜歡詠的嗎…?還是……你喜歡的是兒…?

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
╭「牙詠。╯
初級會員
發夢狂"||||

會員編號 113030
精華 0
積分 1793
帖子 249
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-2-2
註冊天數 6679
狀態 離線
第二話…喜歡你…可是說不出口…。

科學堂完後。

[樂初次去找詠"]
樂:詠...."我上科學課的時候有點不明白的地方....可以請教你嗎?    [借口=0=…]
    『詠是科學上的高手…"』
詠:阿...?樂先生都會不明白的嗎...?[笑]可以....在放學後找我吧...。

[詠忘記了.....她自己上科學課時答應了兒...放校後跟她去拍貼紙相"]

放校後~~~~~~~

樂:呃…這兒不明白…
[詠教了沒4分鐘…]
兒:詠....你不是答應了我去拍貼紙相的嗎?
詠:阿........我忘了>x<抱歉阿。
兒:呃..算了......男朋友大過天~~~~阿。
詠+樂:你說什麼阿.....?『同時地笑…』
兒:看…你們笑都一起笑阿!!
樂:我只是有點不明白才問她""詠~我們去其他地方.....
詠:阿…"你…你喜歡吧…。"

[阿樂>x<!!你喜歡詠就出聲啦!]

想不到…詠一出課室外…
一大班男生就來了…跟她說『詠…今天放學後到什麼地方阿?』
突然樂叫了一下…
樂:不好意思…她今天要幫我去補習…。
詠:喂……『很小聲地說』’
[樂在跟她(打眼色)…]
詠:嗯""不好意思…今天要幫他補一補"。

到了詠的家……

1小時後…。

詠:還有什麼不明白…?
樂:沒有了…謝…。『她果然是讀書天才"""』
詠:這…我送你走吧…
樂:……不…不要…
詠:阿?怎麼?我的床…你愛上了嗎…?[笑]
樂:呃…對! [ 怎麼我會說謊的"" ]

#阿……樂!!你喜歡了詠……是喜歡就要快點說阿!

頂部
(夜/KEIKO/參謀殿;)
吹水新手
白哉SAMA兼OA後援會6918號

會員編號 43474
精華 0
積分 11569
帖子 2810
威望 1 點
I-See幣 22207 錢
GAME幣 105 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 100
註冊 2005-9-21
註冊天數 6813
狀態 離線
  只顯示 祭 的帖子
post錯區..==

頂部
╭「牙詠。╯
初級會員
發夢狂"||||

會員編號 113030
精華 0
積分 1793
帖子 249
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-2-2
註冊天數 6679
狀態 離線
第三話…因為有妳.....我才變得堅強…。

樂:呃……你家人什麼時候回來?
詠:這個…我都不知道阿…"對了…你的肚餓嗎"?
樂:有一點吧"""
詠:用不用我弄點食物給你…"?
樂:你喜歡吧…不要有老鼠就行了…[笑]
詠:哼…"
[就是這樣…詠就去了弄食物給他…]
其實樂是喜歡詠的…
為什麼…他總是說不出口呢…?
樂看到詠還在弄食物…他就看看詠的手機…看看她有沒有喜歡的人…
可是…詠太聰明了…
一早就把Sim卡拿了出來…拎樂沒辦法看到…

15分鐘後…。

詠上來了…"可是…樂好像睡著了…
這時詠的心很高興…她是吻下去…但又怕他不接受…
最後…都是沒吻他……

突然有人叫『起床了……不是又晚回學校的了…』
詠就起床了…才知道……自己是在做夢…"

她換好衣服…把頭髮弄好…帶上con…
食了一點早點…
便出了門口。

在上學的路上…
她看到樂…但她不敢叫他…可能是因為那個『夢』…。

但她出門時悶悶不樂…看到他…高興得不得了…
這就是叫『喜歡』嗎......?

回到學校…。

她坐在樂的坐位前一個…[這是她的坐位。]
這是很特別…
樂好像很在意她…
因為…之前樂看到她…一定跟她吵架…這次…為什麼不吵呢…?
還是…樂他…心情受傷了?還是什麼呢?

這天…兩個都很在意對方…
明明是相愛…但又不敢說出口……

#詠是因為他…而變的堅強…這是因為……『愛』嗎…?

頂部
kar_choi0408
中級會員

會員編號 56727
精華 0
積分 1581
帖子 389
威望 0 點
I-See幣 13534 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2005-10-18
註冊天數 6785
狀態 離線
  只顯示 kar_choi0408 的帖子
好好睇呀!!!!!!!
post la

頂部
╭「牙詠。╯
初級會員
發夢狂"||||

會員編號 113030
精華 0
積分 1793
帖子 249
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-2-2
註冊天數 6679
狀態 離線
泉懶了>x<
要改用口語…"抱歉>x<!

第4話…幾句話可以令她改變?…。

學校…。

詠:兒…今日阿…?放學之後去咩地方玩阿…?
兒:大姐…你前日做咩唔番學阿…?
詠:冇呀…唔係咁想番…加上夢見d野咁囉…。
兒:下?你都會有夢既咩?!世界變囉…『笑』

[兩個不停咁傾計…唔知有人黎左]

樂:嘩…你地兩個咩事呀?咁開心咁既?
詠:關你咩事阿…?
兒:喂…[又笑]
詠:唔好講阿…講左你唔洗放學呀>口<…
樂:得啦…有秘密唔講俾我聽啦…
詠+兒:係wo…你又唔係我邊個~~

叮叮叮…

詠:行啦…上堂啦…仲唔行~~~
呢個時候…樂好似有野想同兒講wo~~
[15分鐘後]
兒:下?!你講真架?!
樂:係……我認真既…

咁岩…呢個時候……詠行過…聽到佢地呢兩句…
佢有一種感覺…

唔通呀樂鐘意呀兒…?!
呢個時候…
兒:詠~我有野搵你傾~~
樂:下?!咁快同佢講?!
兒:佢知道係時間既問題…『好細聲,但呀詠都聽到』
詠:下?而家呀…?我…我而家唔係咁得閒呀…下次講得唔得?[講緊大話]
兒:好啦""一陣搵你…

呢個時候…上堂聲又出黎啦……

呢次要上既係……詠最討厭既…中史……
係呢堂裹面…
牙詠都一直都唸緊…牙樂鐘意牙兒…定係佢想講…佢鐘意牙樂…
定……兩個行緊呢?!

一直唸緊……唸到個Miss叫佢都聽唔到…要牙兒提佢先聽到…
過左幾堂…牙詠都係咁唸…

牙樂係同一時間…Send左個Sms俾牙兒…
咁當然…牙詠就唔知架啦……

一直到左放學………。

#到底牙樂同牙兒講左d咩呢>x<?

頂部
╭「牙詠。╯
初級會員
發夢狂"||||

會員編號 113030
精華 0
積分 1793
帖子 249
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-2-2
註冊天數 6679
狀態 離線
多謝>3<~~~
而家POST呀…等等~~

頂部
╭「牙詠。╯
初級會員
發夢狂"||||

會員編號 113030
精華 0
積分 1793
帖子 249
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-2-2
註冊天數 6679
狀態 離線
第五話…。你的一句…對我來說是很重要的…。

兒:詠~~放學啦wo~去邊玩呀?
詠:下?咁快放既拿…[掛住唸野…唔知時間]
兒:下?你做咩呀?今日好似好有問題咁既…?
詠:係咩下…?我而家有野要番屋企……"下次搵你…
兒:哦…

呢個時間…

牙樂就跟左牙詠走……當然啦"牙詠唸緊野…點會留意到?
牙詠連行過左屋企既時候都唔知…"牙詠太在意牙兒同牙樂果件事喇…
咁冇辨法…牙樂扮行過""提提佢:喂…呢度唔係你屋企咩…?
詠:下?係咩………[呆]呀…係呀…唔該。
牙樂有d擔心佢…問左一句…:你冇事呀ma?
詠:我會有咩事?[好大反應…"]
樂:冇……我肚餓…想去你屋企叫你煮野俾我食姐…"[搵借口=  =+! ]
詠:下………是但啦…"

就係咁…樂就去左詠屋企食野…
詠好似神不手舍咁…煮煮下野…糖當左油咁= ="

樂見到就叫左出黎…:嘩……你搞咩呀…想甜死我咩…
詠:下…Sorry呀…冇心架…
樂:你做咩事呀…今日見到你都知你有問題…到底咩事呀?
詠:你講呀…你鐘意果個係唔係牙兒呀?
樂好快咁答佢:當然唔係啦!你當我咩呀…
詠:咁你同佢講左d咩?
樂:下…冇呀…問佢d野之ma…
詠:咁…你有鐘意過我?!
樂:下………做咩咁問呀…?當然……冇啦…『講大話』
詠:咁冇野啦…
樂:咁…我走先啦…。

樂一路上咁問自己…點解自己要講大話?
明明我係鐘意佢…點解?係唔係因為我唔想俾佢知道我鐘意佢呢?

#樂真的是喜歡詠的嗎>x<??為什麼不說阿…!!

頂部
╭「牙詠。╯
初級會員
發夢狂"||||

會員編號 113030
精華 0
積分 1793
帖子 249
威望 0 點
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-2-2
註冊天數 6679
狀態 離線
點解……冇人回post既>m<…

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...