I-See 論壇 » 潮流特區 » {轉}十種打呔既方法,,有圖*0*`

2010-1-24 10:34 PM -;小丸子`
{轉}十種打呔既方法,,有圖*0*`

[color=black]小婉我平時番學都係用家姐事前幫我打既呔`[/color]
[color=black]但洗左條呔之後就唔識點打lu..`[/color]
[color=black]岩岩先上yahoo戈到搵打呔既方法..然後就識打`[/color]
[color=black]於是就p0上黎比大家參考參考拉,,哈哈;)`[/color]
[color=#000000][/color]
[color=#000000]1}平結
   平結為最多男士選用的領結打法之一,幾乎適用於各種材質的領帶。
要訣:領結下方所形成的凹洞需讓兩邊均勻且對襯。
**** Hidden Message *****[/color]
[color=#000000]2}交叉結
   這是對於單色素雅質料且較薄領帶適合選用的領結,對於喜歡展現流行感的男士不妨多加使用“交叉結”。 [/color]
[color=#000000]**** Hidden Message *****[/color]
[color=#000000]3}雙環結
   一條質地細致的領帶再搭配上雙環結頗能營造時尚感,適合年輕的上班族選用。該領結完成的特色就是第一圈會稍露出於第二圈之外,可別刻意給蓋住了。 [/color]
[color=#000000]**** Hidden Message *****[/color]
[color=#000000]4}溫莎結
 溫莎結適合用於寬領型的襯衫,該領結應多往橫向發展。應避免材質過厚的領帶,領結也勿打得過大。 [/color]
[color=#000000]5}雙交叉結
 這樣的領結很容易讓人有種高雅且隆重的感覺,適合正式之活動場合選用。該領結應多運用在素色且絲質領帶上,若搭配大翻領的襯衫不但適合且有種尊貴感。 [/color]
[color=#000000]6}四手結(單結)
 是所有領結中最容易上手的,適用於各種款式的浪漫系列襯衫及領帶 [/color]
[color=#000000]7}亞伯特王子結
 適用於浪漫扣領及尖領系列襯衫
 搭配浪漫質料柔軟的細款領帶
 正確打法是在寬邊先預留較長的空間
 並在繞第二圈時盡量貼合在一起 [/color]
[color=#000000]   即可完成此一完美結型
**** Hidden Message *****[/color]
[color=#000000]8}浪漫結
 浪漫是一種完美的結型
 故適合用於各種浪漫系列的領口及襯衫
 完成後將領結下方之寬邊壓以縐摺可縮小其結型
 窄邊亦可將它往左右移動使其小部份出現於寬邊領帶旁[/color]
[color=#000000]9}簡式結(馬車夫結)
 適用於質料較厚的領帶
 最適合打在標准式及扣式領口之襯衫
 將其寬邊以180度由上往下翻轉
 並將折疊處隱藏於後方
 待完成後可再調整其領帶長度[/color]
[color=#000000]   是最常見的一種結形  
[color=#000000]
10}十字結(半溫莎結)
  此款結型十分優雅及罕見
  其打法亦較復雜
  使用細款領帶較容易上手
  最適合搭配在浪漫的尖領及標准式領口系列襯
**** Hidden Message *****

小婉應為..番學既人打windsor{溫莎結}最好喔;)`
[/color]

2010-1-24 10:47 PM kITbb
cccccccccccccccccccccc

2010-1-24 11:40 PM 樂樂小姐:D
等我回下你先(L)
睇下咩樣:P

2010-1-24 11:44 PM ICICecream
睇下先
點解要逼人回

2010-1-25 12:10 AM Elf.
有成十種咁多?
等我睇下先  (:

2010-1-25 12:12 AM siu欣
睇下有邊幾十种先~

2010-1-25 01:45 AM 愛SiU謙
我要睇哇

2010-1-25 09:41 AM #抽離-0-
打呔姐=- =
都咁有技巧

2010-1-25 05:07 PM ★`SIURAIN;]
睇下先

2010-1-25 05:23 PM -;小丸子`
[b][color=darkorange]k實你地可以唔回架wo,,`
我現家都冇咒冇回戈d人要點`
我冇逼過你地,你地可以唔睇`
有時候回下比樓主唔係一樣壞事`
人地要好麻煩咁save圖,up圖,p0圖`
有一句話叫「世上沒有免費午餐」`
你地回比我,我並沒有好處架wo`
咁所以係你地下次話人地逼你戈時諗下`
人地又冇拎支槍黎對住你叫你回,,`
我可以唔p0圖格,你地覺得自己睇左d definitions明0k~ fine~`
問題係你地唔識丫嘛.請你地站下係樓主既角度睇拉`
如果你開左個p0,幾十億人睇過但一個cm都冇`
你既感受係點先?`
請大家明白,開p0者係冇義務去做依樣野`
只係佢覺得依樣野對大家有益,p0出黎share都幾好`
就好似父母養育我地咁,冇野係必然架!`
你地打戈d咩seesee/cccccc/睇睇先`[/color][/b]
[b][color=darkorange]我都冇話你地,`[/color][/b]
[b][color=darkorange]而家只係想知有邊d人睇過,反應好唔好`[/color][/b]
[b][color=darkorange]應唔應該再開類似既p0`[/color][/b]
[b][color=darkorange]但就比人話我逼人回.假使他日你教左人`[/color][/b]
[b][color=darkorange]又或者好似我咁開左個教學p0`[/color][/b]
[b][color=darkorange]冇人回既話請反思你地依家講過d乜野`[/color][/b]
[b][color=darkorange]有陣時,識得話人唔識得話自己都係唔岩架`[/color][/b]
[b][color=darkorange]如果覺得我有講錯既話就唔好留cm`
甚至乎你地可以禁右上角既紅色x離開`[/color][/b]

2010-1-25 06:16 PM 無聊小吉
回復 #10 -_糖霜小丸子;; 的帖子

-___-唔洗咁灰既
me十卜你-_-
俾個cm你-__-

2010-1-25 06:36 PM 玲b`
回復 #10 -_糖霜小丸子;; 的帖子

小婉吾好咁吾開心啦 `
我都好明白你既感受-v-"
因為我次次開p0st都係咁:srZ44co:
呢十種我係youtube睇過幾好咖 `
我之前家姐間學校要打呔佢要我幫佢
我都係用呢10種既其中種
好多謝小婉既分享^^

2010-1-25 08:52 PM ^henry^
睇睇先.........

2010-1-25 09:13 PM 采;]
CC!~

2010-1-25 09:23 PM x.月小滿
打呔都可以有咁多種方法@_@?
真係第一次聽w0""

2010-1-25 09:26 PM 寶寶:)
好奇XD
我記得有個係鞋帶

2010-1-26 09:36 AM Els
多謝分享:sFQ90Oy:

2010-2-8 05:31 PM hoszeka
睇呀=P
thank you a lot`=0

2010-2-10 08:19 PM TOFUv3v
咁多方法既!!
學多幾個先

2010-2-11 07:44 PM siucrazycool
唔識打呔=[

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10